تولید آلومینیوم فلزی از سنگ معدن خام بوکسیت فرآیند دومرحلهای است. مرحله اول؛ تبدیل بوکسیت به آلومینا: این مرحله از پنج گام تشکیل شده است. در گام اول سنگ معدن بوکسیت در آسیاب ریخته شده و با محلول سود سوزآور مخلوط و در نتیجه با چرخش آسیاب سنگمعدن به ذرات ریز با اندازه یکنواخت تبدیل میشود که خروجی این فرآیند را دوغاب مینامند. در گام بعدی دوغاب به قسمت هضمکننده وارد میشود و واکنش شیمیایی برای حل کردن آلومینا رخ میدهد. فرآیند هضم، تولید محلول سدیم آلومینات میکند. در گام سوم تهنشینسازی انجام میشود؛ بهاین صورت که به کمک نیروی گرانش و البته افزودن برخی مواد شیمیایی ناخالصیهای دوغاب که میتواند شامل ماسه، آهن و دیگر عناصر نامحلول باشد بهتدریج در ته ظرف تهنشین میشود. در گام چهارم سدیم آلومینات خالص از عملیات تهنشینسازی و فیلتراسیون وارد تهنشینکنندهها میشود. در این فرآیند با اضافه کردن ذرات نرم آلومینا کریستالهای آلومینا شروع به رشد در اطراف این ذرات نرم کرده و تهنشین میشوند. ماده به دست آمده به کمک نوار نقاله به کورههای کلسینه کردن انتقال داده میشود. در گام نهایی ماده رسوبیافته به کمک نوار نقاله از داخل کوره عبور داده میشود تا رطوبت آن از طریق حرارت کوره حذف شود و در نهایت ماده پودری سفیدرنگی حاصل شود که پودر آلومیناست. در این نقطه، آلومینا برای تبدیل به آلومینیوم در کوره ذوب آماده است. خود آلومینا همچنین در تولید مواد شیمیایی و سرامیکها مصرف میشود.
مرحله دوم؛ تبدیل آلومینا به آلومینیوم: در این مرحله از فرآیند هال-هروت تحت یک واکنش شیمیایی استفاده میشود که در آن جریان الکتریکی از مخلوط کریولیت مذاب (ماده معدنی فلورید آلومینیوم سدیم) و آلومینا عبور داده میشود که محصول این مرحله فلز آلومینیوم است. اکنون فلز آماده آهنگری، تبدیل به آلیاژ و اکسترود شدن (با فشار بیرون داده شدن) در اشکال و فرمهایی است تا برای دستگاههای الکترونیکی، خانگی، وسایل نقلیه، هواپیماها و صدها مورد مصرفی دیگر به کار برود.
آلومینیوم دارای مقاومت مکانیکی بالا، مقاوم در برابر اکسیداسیون، چکشخوار، قابلانعطاف، شکلپذیر، ضدزنگ، هادی جریان الکتریسیته و رسانای خوبی برای گرماست و به عنوان دومین فلز چکشخوار و ششمین فلز شکلپذیر شناخته میشود. وزن آلومینیوم تقریبا یکسوم وزن فولاد، مس و برنج و مقاومت آن در برابر اسید و عوامل جوی از فلزات آهن و مس بیشتر است. همچنین بسیار بادوام و در برابر خوردگی مقاوم است. بهعلاوه، این عنصر غیرمغناطیسی، بدون جرقه، دومین فلز چکشخوار و ششمین فلز انعطافپذیر است. با اینکه آلومینیوم جزو جدیدترین فلزات معمول و متداول بهشمار میآید، یکی از پرمصرفترین فلز غیرآهنی است. چین بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده آلومینیوم در جهان است.
همه ویژگیهای یادشده، آلومینیوم را به گزینه مناسبی برای کاربرد در شرایط خاص تبدیل کرده است. موارد استفاده آلومینیوم در حملونقل، بستهبندی، ساختوساز، برق و… است.